Op 9 maart 2010 organiseert Stichting Letter en Feest opnieuw een bal der geweigerden. Dit jaar is het thema: Kabouters - 40 jaar na Oranje Vrijstaat. In de bovenzaal van Paradiso wordt het Kabouterbal om 20.45 geopend door Roel van Duijn. Andere schrijvers die acte de presence geven zijn o.a. Louise Fresco en Hans Plomp. Vooraf wordt een deel van de documentaire Is it Sin to be Subjective vertoont, die in 1970 over de kabouterbeweging werd gemaakt door Rene Coelho en JanKees de Rooij. Voor de muziek tekent Iain Matthews, brouwerij La Chouffe zorgt voor een welkomstbiertje.
Wie is Wie op het Kabouterbal
- Roel van Duijn is oud-provo en was in februari 1970 een van de oprichters van de Kabouterpartij. Drie maanden later schreef deze partij geschiedenis door bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam meer dan elf procent van de stemmen te halen, goed voor 5 zetels in de raad.
- professor Louise O. Fresco is deskundige op voedselgebied en was directeur van de FAO. Haar roman 'De Utopisten' gaat over macht en de milieubeweging. 'De Utopisten' haalde in 2008 de shortlist van de Libris-prijs.
- Hans Plomp maakte in 1970 naam met Het Amsterdams Dodenboekje. Hierna volgden succesvolle titels als Huize de Slapeloze Nachten en Satan Ontmaskerd. Tegenwoordig treedt Hans Plomp op als dichter en geldt hij als ambassadeur van Ruigoord.
- Iain Matthews begon als lid van Fairport Convention en richtte later zijn eigen bands op: Iain Matthews Southern Comfort en Plainsong. Tegenwoordig werkt hij samen met Nederlandse muzikanten, waaronder Egbert Derix, die hem op 9 maart begeleidt.
- JanKees de Rooij en René Coelho zijn documentairemakers. René Coelho is oprichter van Media Art Institute Montevideo.
Naar het Kabouterbal?
Kaarten zijn vanaf 1 februari 2010 te bestellen. Stort 12,50 per kaartje op rekening 1013.29.814 tnv Stichting Letter en Feest, B. Nieuwentijtstraat 41, Purmerend. Geef vervolgens je adres door op pjdsmit@xs4all.nl of bel 0299-479626. Je krijgt de kaarten dan per post toegestuurd.
10-3-2009 Friezenbal in Paradiso
Een optreden in de Kleine Zaal van Paradiso blijft doorgaans in de media onopgemerkt. Met deze ijzeren regel brak het alternatieve boekenbal van 10 maart 2009. De aanloop naar het evenement, dat sinds 2002 bijna jaarlijks wordt georganiseerd, verliep moeizaam. Door de problemen bij het VSB-fonds raakte de organiserende stichting Letter&Feest al direct een belangrijke sponsor kwijt. Ook bleken andere cultuurfondsen extra kritisch, wat een moeizame exercitie door de Subsidievallei opleverde. Dit werd goeddeels gecompenseerd werd door de enthousiaste reacties van de uitgenodigde dichters en muzikanten. Door een ruimhartige donatie van het LIRA-fonds kon het Friezenbal toch doorgaan, wat door de bijna 200 bezoekers zeer werd gewaardeerd.
De lezingen van de Friese dichters Tsead Bruinja, Anne Feddema, Cornelis van de Wal en Hidde Boersma werden afgewisseld door drie Friese muzikanten. Die laatsten droegen allen bij aan het bekende 'Partisans-Leonard Cohen yn it Frysk'-project. De optredens van Gurbe Doustra, Piter Wilkes en Elske DeWall werden met applaus en gejuich beloond, wat ook gold voor de voordrachten van de dichters. Elske DeWall werd in de pers 'het best bewaarde geheim van Friesland' genoemd, Tsead Bruinja bracht het tot 'de officieuze Dichter des Vaderlands'. Voor de hapjes en drankjes van sponsors Sonnema en Kroon Vleeswaren had de landelijke pers eveneens grote aandacht.
Dat in de Grote Zaal van Paradiso tegelijkertijd de New Yorkse rapper Q-Tip optrad bleef bij het Friezenbal niet geheel onopgemerkt. Met name tijdens de toegiften konden de baspartijen van Q-Tip goed worden gevolgd. Door een uitgekiende programmering vielen die toegiften samen met het vertonen van enkele Friese korte films, zodat de artiesten er zelf geen last van hadden. Luisteraars naar Omrop Fryslan en VPRO's De Avonden, die het Friezenbal live uitzonden, hebben evenmin iets gemerkt.
De Leeuwarder Courant besloot het verslag van het Friezenbal met de vraag: 'Volgend jaar weer?' Het antwoord hierop is ontkennend: volgend jaar is het thema van het Alternatieve Boekenbal namelijk 'Kabouters - 40 jaar Oranje Vrijstaat.' Dit sluit de Friezen niet uit, vooropgesteld natuurlijk dat er in Friesland kabouters zijn. Waarmee wij de vraag van de Leeuwarder Courant beantwoorden met een wedervraag: Zijn er kabouters in Friesland?